Komende gebeurtenissen
02 november om 2000
Afdelingavond 2 november
MIJN CW SKIMMER OP 6 METER VIA RBN-NET door PA5WT

MIJN CW SKIMMER OP 6 METER VIA RBN-NET

Begin 2008 werd het programma CW Skimmer door Alex VE3NEA, http://www.dxatlas.com/CwSkimmer, uitgebracht en kort daarop volgde de lancering van het RBN-NET http://www.reversebeacon.net/dxsd1/dxsd1.php?f=13 . In de wereld van de dx-clusters en de propagatie indicatie is hierdoor heel veel veranderd. Via het dx-cluster oude stijl geven wij als zendamateurs de leuke dx-stations die we werken of horen aan elkaar door. Sommige misbruiken het cluster ook om te chatten of over qsl-kaarten te zeuren maar dat is dus niet de bedoeling. Door CW Skimmer kunnen nu alle cw-stations gelijktijdig gedecodeerd worden die op een SDR-ontvanger binnenkomen over een bandbreedte tot maximaal 192 kHz . Via de ingebouwde telnetserver van CW Skimmer zijn deze stations dan als dx-spots beschikbaar. Het programma Agreggator verzorgt de verbinding naar het RBN-NET .

Over de gehele wereld zijn op vrijwillige basis nu CW Skimmer-stations actief die 24 uur per dag de activiteit op HF in cw automatisch monitoren. Door deze skimmers wordt vaak als ontvanger de SDR-IQ of de QS1R gebruikt waarmee enkele HF-banden gelijktijdig ( !) kunnen worden verwerkt. Op de RBN-website zijn deze spots te zien en kunnen ze ook op een wereldkaart worden weergegeven. Meer dan 100 dx-clusters kunnen deze skimmer-spots nu ook doorgegeven. Voor deze clusters zie in de lijst http://www.dxcluster.info/telnet/index.php bij toevoeging : ( + CW Skimmer ).
Je logsoftware, b.v. N1MMlogger kan dan deze spots gebruiken net zoals de gewone spots. Deze informatie is, zeker in de wereld van HF contesten en dx jagen echt onmisbaar geworden. Het RBN NET geeft behalve een grote toename van het aantal spots ook een betrouwbare indicatie van de werkelijke condities en mogelijkheden op dat moment.
Deze info is dus voor iedereen handig zelfs als cw niet echt jouw interesse heeft. Waar het RBN NET ook van groot nut kan zijn is als indicator voor de condities op de 6 meterband. De veelal kortstondige openingen op deze grillige VHF-band worden door de automatische CW Skimmers gedetecteerd . Alle cw-stations en de vele bakens op deze band worden doorgegeven zodat nu ook openingen op onverwachte momenten opgemerkt zullen worden. Ik heb hier thuis op een simpele manier mijn station als skimmer in gebruik voor het RBN NET op 6 meter. Ik gebruik ook voor de skimmer als antenne mijn yagi die 12 meter hoog ( 8 m asl ) staat. Na de eerste ontvangstvoorversterker wordt het signaal gesplitst ( http://www.pi4cc.nl/tech-info/rx-splitter ) en gaat naar de gewone ontvanger en een PM SDR-ontvanger. De SDR-ontvanger is vast ingesteld op 6 meter. Het IQ- signaal uit de geluidskaart wordt aangeboden aan het programma CW Skimmer. Het complete baken en het cw-gebied van 50,000 tot 50,120 MHz wordt op deze manier in mijn computer verwerkt door CW Skimmer en dan doorgegeven via Agreggator naar het RBN-NET: http://www.reversebeacon.net/dxsd1/dxsd1.php?f=0&c=pa5wt&t=de

In Europa zijn momenteel verder de volgende skimmers regelmatig actief op 6 meter : LA5EKA, SK2AT, LY2IJ, HA1VHF, S5oARX, DK8NE, F4EGZ, G8BCG en GW8IZR. Op de website van EA6VQ , http://www.dxmaps.com/spots/map.php?Lan=E&Frec=50&ML=M&Map=EU&DXC=N&HF=N&GL=N , worden de gewone en ook de skimmer-spots gebruikt om de actuele propagatie in realtime op een kaart weer te geven.
Sommige dagen is er weinig te doen op de 6 meterband. Plotseling kan de activiteit zeer hoog zijn. In de piekdagen worden dan via mijn skimmer soms meer dan 1500 spots verstuurd. Voornamelijk zijn dit dan stations tot circa 2500 km afstand. Verrassingen zoals EX9T, 4X1IF, JL8GFB, BY1AA, KP2/K3TEJ, 9K2MU ,VE3EN en K1SIX kwamen dit seizoen hier ook in de lijst te staan van mijn skimmer.

73, Kees PA5WT
Geplaatst door webmaster op zaterdag 09 augustus 2014 - 22:30:11 | Lees/plaats reactie: 0 |printervriendelijk LAN_NEWS_24

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen geven op deze site. Log eerst in of meld je aan Klik hier om aan te melden
Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
PI4KML
sleutelaar.gif
© 2014 PI4KML.NL